dilluns, 1 de juny del 2015

INTRODUCCIÓ


Fa poc que es coneix un gran tresor musical. És l'arxiu musical de Canet de Mar, un petit poble costaner on ningú s'esperaria trobar una cosa així. Aquest arxiu ha estat desconegut durant molt temps. Estava infravalorat i no es pensava que el seu valor fos tan gran. A poc a poc, s'ha anat donant a conèixer.


Molts entesos no comprenen per què aquest tresor es troba en un poble com Canet i no en una ciutat gran com Barcelona. De fet, si s'hagués trobat allà, molt probablement ja no existiria a causa dels nombrosos incendis i bombes que van caure a la ciutat durant la Guerra Civil Espanyola. Ha estat una gran sort que es trobés a Canet.

A l'Arxiu hi ha partitures molt antigues, datades del segle XVII aproximadament. Se n'hi poden trobar algunes molt interessants com una de les primeres de "El desembre congelat", una famosa nadala popular catalana. És per partitures com aquesta que l'Arxiu té un valor tan gran.

Una gran llàstima és que la majoria de partitures no es troben en una versió completa, sinó que són una patriccella, és a dir que només contenen una de les veus de la cançó.

L'Arxiu Musical és un lloc molt restringit i difícil d'aconseguir-ne l'accés. Només els responsables i alguns músics de canet tenen permís per entrar-hi.Tot i això, si coneixes alguna d'aquestes persones no és difícil accedir-hi. És per aquest motiu, entre d'altres, que l'Arxiu no és gaire conegut.

Últimament, s'està donant a conèixer a poc a poc. Un dels primers en interessar-s'hi va ser Joan Robé, l'ex-diaca de la parròquia de Sant Pere i Sant Pau (la de Canet) i actual secretari del bisbat de Girona. Més endavant tindrem una entrevista amb ell per tal que ens expliqui la seva experiència i alguns aspectes sobre l'Arxiu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada